top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiBogdan Caraghin

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boala cronica caracterizata prin cresterea valorii glicemiei din sange, determinata de afectarea pancreasului.Pancreasul este un organ situat in cavitatea abdominala, in spatele stomacului , care prezinta 2 functii: exocrine si endocrina. Functia exocrine se refera la productia de enzime necesare digestiei alimentelor ingerate si functia endocrina la productia de hormoni (insulina si glucagonul). Insulina este hormonul responsabil de scaderea glicemiei iar glucagonul este hormonul de contrareglare care ajuta la mentinerea glicemiei in limite nomale, pentru a evita aparitia hipoglicemiei. Diabetul zaharat este de mai multe tipuri:

Tipul 1 – de obicei autoimun, caracterizat prin insulinopenie marcata (secretie de insulina foarte scazuta) determinata de distrugerea celulelor B pancreatice care produc insulina, asa numitul diabet insulin-dependent.

Tipul 2- caracterizat printr-o oarecare insulinopenie (secretie restanta de insulina), insulinorezintenta si productie de glucoza in exces la nivelul ficatului;

Diabetul monogenic – produs de o mutatie genetica, manifestat de la o varsta tanara;

Diabetul gestational – diabet zaharat aparut in al 3 lea trimestru de sarcina;

Diabetul secundar – asociat unor boli endocrine sau consecinta a afectarii pancreasului;

Aveti glicemia modificata? Nu stiti ce tip de diabet aveti? Nu asteptati, sunati pentru o programare cu medicul nostru diabetolog pentru a va elucida! Va asteptam cu placere!

0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page